“The greatest art is to sit, and wait, and let it come.” “You have to understand the purpose of life, the purpose of life is to do something which will live forever.” “Make yourself so happy, that by looking at you, other people become happy.”
Yogi Bhajan
The Aquarian Teacher

YOGA je disciplina vježbanja, znanost, filozofija i način zivota. Predstavlja sjedinjenje sa kosmosom, kad jedna kap sadrži u sebi sliku beskrajnog Oceana.

Kad vibriramo u skladu sa kosmičkom energijom, poneseni smo dahom, prema ostvarenju svrhe svoga postojanja.

Drevna i starija od pamtivijeka, yoga je po prvi puta opisana u Patanjalijevim Yoga Sutrama, oko 5st. Anno Domini, te se sastoji od 196 aforizama, na temu prakse i teorije yoge.Kasniji zapisi, iz 7st, Tantre, često nepoznatih autora, opisuju moćne riječi, mantre, čarolije i obrede u svrhu buđenja kundalini energije, te upravljanja i usmjeravanja energije prema zeljenom cilju.

Shiva Samitha, tekst iz 17stoljeća, opisuje načine dostizanja nadnaravnih moći, siddhija, putem daha, pranayame, pozicija tijela, asana , te buđenjem kundalini energije, koju usmjeravamo meditacijom i mantrama.

Znanost kundalini yoge se držala tajnom, te se prenosila u hramovima samo nekolicini izabranih pripadnika najviše kaste u Indiji, Bramana.

Guru Nanak,rođen 1469g.osnivač Sikhizma podučava kundalini yogu svima Sikhovima jer je svaka žena princeza, svaki čovjek lav, te je svako ljudsko biće jedinstveno i neponovljivo.

Yogi Bhajan je donio tradiciju Kundalini Yoge u Ameriku 1969. te od toga vremena ona postaje univerzalno dostupna sa tisućama certificiranih učitelja u cijelom svijetu..

Prakticira se da bi se pročistio i prosvijetlio um, iscijelilo i ojačalo tijelo, olakšala duša..neki ce željeti produbiti praksu te odabrati Kundalini Yogu kao put osobnog razvoja.

“If you want to learn something, read about it. If you want to understand something, write about it. If you want to master something, teach it.” Yogi Bhajan

Kundalini je duhovna energija koja spava u svakom čovjeku u području prve čakre – Muladhara.

To je snaga koja je po svojoj prirodi spiralna i savijena je tri i po puta u obliku prstena, i tako miruje sve dok je ne probudimo. Kada se kundalini budi, kreće se uzduž energetskog kanala koji protječe kroz kičmeni stup od trtice do glave i na svom putu kroz energetski kanal prolazi kroz čakre kako bi dosegla sedmu – Krunsku čakru.

Kundalini je po svojoj prirodi energija koja prepoznaje sve naše energetske (emotivne, mentalne, ali i fizičke) blokade i ima tu sposobnost da ih razbija i pravi svojevrsno čišćenje. Kako se ova energija uzdiže kroz energetski kanal, čovjek tako i postaje sretniji, zadovoljniji, uravnoteženiji i zdraviji u svakom smislu. Njenim podizanjem ka gornjim čakrama intelektualne sposobnosti dolaze do izražaja, poboljšavaju se memorija i koncentracija, kao i snaga volje.

KUNDALINI YOGA

se sastoji od istih elemenata kao i drugi oblici yoge :A to su tehnike disanja, pokreta, relaksacije i meditacije.

Slijed pokreta, ritma i zvuka, objedinjuje svaki dio tvoga tijela, uma i duše.

Prijašnje iskustvo joge ili sličnih disciplina nije potrebno da bi počeli postizati nedvojbene rezultate već pri prvim nastojanjima. Kundalini Yoga je program koji je savršen za novo tisućljeće, yoga osvještenosti koja nas uči kako da nadiđemo naša ljudska ograničenja.

S vremenom ta će disciplina uskladiti fiziološke i psihološke uvjete za potpuno zdravlje.

To uključuje uravnoteženi žljezdani sustav, jak živčani sustav, povećani kapacitet pluća, i pročišćavanje emocionalnih blokada. Kundalini joga je holistička filozofija koja donosi pomlađivanje i iscjeljenje. Sa redovnim vježbanjem razvijamo osviješteno usklađivanje svoje osobne životne energije sa univerzalnom životnom silom i protokom Prane.

Sveopći učinak je uravnoteženje tvojih čakri i tvojih deset duhovnih tijela.

Time se budimo kroz spoznaju o tome da smo duhovna bića u ljudskom postojanju.

„Ili se uzdigneš iznad energije i ona te ponese ili ideš ispod energije, koja te onda opterećuje.“

Yogi Bhajan

Close Menu